פרק 1
צחקנו מספיק ודי! הגיע זמן לשוחח על משהו רציני, למשל, תיאוריית ההזדקנות התאית ... מי מכיר? מוזמנים להגיב! למדתם כימיה וביולוגיה בתיכון?
מתברר שבתחילת המאה ה -20 התקבלה הדעה המדעית שהתא הוא אלמותי! ותהליך ההזדקנות צף לו אי שם בין התאים. בתור אנליסטית, חובה עלי להבין את המשפט בצורה הגיונית וברורה, וזה די מתסכל כשמשהו לא נראה לי היגיוני.
ובכן, דעה זו התבססה על העובדה שאורגניזמים חד תאיים אינם מזדקנים, בניגוד לבעלי רב תאים. מסקנה: תהליך ההזדקנות מתבצע בין התאים.
דעה זו נתמכה על ידי המדען המבריק אלכסיס קארל אגב, חתן פרס נובל, מגדל לבבות עוף במעבדה מזה 24 שנה. הוא השקה אותם במרק "קסמים" והם לא הראו שום סימן להזדקנות, נשארו "חתיכים", בניגוד למר קארל. כמה הייתי רוצה שיהיה לי מרק כזה!
במשך עשרות שנים הסתמכו מדענים על הניסוי הנועז של קארל. אבל, כמו תמיד, התיאוריה הישנה מוחלפת על ידי חדשה. (זוכרים? טענו פעם שנכון לאכול לעיתים קרובות, אבל במנות קטנות? הייתי רוצה למצוא את זה שאמר את זה... אחרי הכל, הכל כבר השתנה מזמן, אכתוב בעתיד פוסט החושף את הנושא. בקרוב בלי נדר).
קארל ומרק הקסמים נחשפו וגילינו שהמרק מורכב מתאים חדשים, שהתווספו לישנים. זה כל הטריק.
אני אכתוב פרק חדש על חושף הגיבור קארל והמרק, אחרת יתכן שכל כך הרבה מידע חכם במכה אחת לא יכנס לכונן הקשיח של המוח שלכם, עליו גם נדבר בהמשך.
נ.ב.
המשפט במסגרת שייך למר אלכסיס קארל. ואו, עד כמה הוא צודק!
פרק 2
אז אנחנו ממשיכים... בשנות השישים פרופסור לאנטומיה בשם לאונרד הייפליק מאוניברסיטת קליפורניה עלה על הטעות החמורה של קארל וסיבת החיים הארוכים של תאי לבבות הזקנים. הוא וקבוצת הקולגות שלו גילו שמרק הקסמים מהתאים הצעירים עושה את ההבדל ומחזיר תכונות צעירות לתאים הזקנים. לא סתם הרבה זקנים מחפשים בן זוג/בת זוג צעיר, מבינים את העניין!
יחד עם זאת תוך כדי הניסויים הייפליק וקבוצת הקולגות שלו עשו גילוי מדהים: תאים מסוגלים להתחלק מס' פעמים מסוים ואז זהו, נגמר הסיפור! על בסיס הגילוי המדהים הזה נוצר ביטוי "לימיטו של הייפליק". למשל, עכברים חיים 3 שנים והתאים שלהם מתחלקים כ-15 פעמים, הצבים מהגלפגוס חיים 200 שנה, והתאים שלהם מסוגלים להתחלק כ-110 פעם. מרגישים את הקורלציה, נכון? ומה שחשוב לנו, תאי האדם מתחלקים 40-60 פעם.
תחשבו טוב... כלומר, במידה ונדע איך לחלק את תא בן האדם יותר פעמים, נחייה יותר זמן! מגניב, לא? נשאר רק בקטנה לגלות איך מחלקים אותם. אני תמיד חשבתי שאולי אנחנו גם איזה חלקיק של משהו ענק, כדור הארץ גם איזה מולקולה או גרעין של איזה תא. מסתבר ששום דבר לא חדש תחת השמש. פרופסור הייפליק גם משווה את התא שלנו של כל מה שחי עם איזה לווין טבעי בחלל שעף במהירות על ונפגע מהתקיפות של כל מה שעף לידו. ואכן הוא מזדקן ואין אפשרות להימנע מזה.
אבל... אנחנו אופטימיסטים ממשיכים לחפש, בטוח יש ועוד יהיו גילויים חדשים. אמשיך להתעדכן ולספר לכם,
אניליאור
נ.ב. חשוב לציין שהייפליק מתכוון לסוג תא מסוים – פיברובלאסט. גם עליהם נדבר...
מקורות:
Hayflick L. “Where does aging begin?” Fossel M. “The Telomerase Revolution”
Commenti